GYEREKFOG.HU

gyerekfogászat, fogszabályozás, gyerek szájsebészet

Fogszabályozás

Lehetsz szép fogszabályozóval is!

Gyermek fogászat főoldal

Esztétikus fogsor fogszabályozóval

 

A szabályos fogazat nemcsak esztétikai kérdés, hiszen az egymásra torlódott fogakat nehezebb tisztítani, így nagyobb eséllyel marad rajtuk lepedék, aminek következtében könnyebben elromolhatnak. Ezért fogszabályzó segítségével érdemes kiküszöbölni a torlódást. Sokan azonban ódzkodnak ettől, hiszen a fogszabályzót viselő gyerekeket gyakran csúfolják társaik az iskolában, a felnőttek pedig úgy érzik, a szerkezet elcsúfítja arcukat, rontja megjelenésüket. De szerencsére ma már nem kell a régi, ormótlan fém monstrumok látványát elviselnünk a szánkban; számtalan sokkal esztétikusabb megoldás közül is választhatunk. Készíttethetünk például szinte láthatatlan, üvegszerű fogszabályzót is.

 

Kivehető fogszabályzók

 

A kivehető fogszabályzót a páciensnek napi tíz-tizenkét órán keresztül kell viselnie, elsősorban éjszaka. Ezeket a készülékek kisfokú fogtorlódás esetén alkalmasak a fogívek tágítására. A színes és mintás változatban is elérhető kivehető fogszabályzót nagyfokú fogtorlódás esetén bevezető kezelésként alkalmazzák; a páciens ezt követően rögzített fogszabályzót kap, amelyet így már könnyebben meg tud szokni, és a kezelés is lerövidülhet.

 

  • Passzív fogszabályzó

 

A passzív vagy helyfenntartó fogszabályzót korai tejfoghúzás esetén alkalmazzák. A tejfog eltávolításával ugyanis – ha a maradó fog egy éven belül nem nő ki –, a fog két oldalán található fogak összezárnak, így a későbbi csontfog számára a hely csak fogszabályzó segítségével biztosítható.

 

  • Aktív fogszabályzó

 

Az aktív fogszabályzót fogívszűkűlet esetén alkalmazzák a fogívek tágítására.

 

Rögzített fogszabályzók

 

A rögzített fogszabályzót a fogorvos a páciens fogaira ragasztja, így azt nem lehet kivenni. Előnye, hogy a kezelés rövidebb időt vesz igénybe, és komolyabb fogmozgatások is lehetségesek vele, mint a kivehető készülékekkel.

 

  • Fém fogszabályzó

 

A klasszikus, fém fogszabályzók orvosi fémből készülnek, például nikkelmentes fémötvözetből vagy titánból. Előnyük, hogy olcsóbbak a műanyag vagy porcelán készülékeknél, azonban kevésbé esztétikusak is, mint azok.

 

  • Esztétikus fogszabályzó

 

A porcelán vagy műanyag fogszabályzó készülékek esztétikusak, kevésbé láthatók, így a páciensnek nem kell szégyenkeznie amiatt, hogy fogszabályzót hord. Ezek készülhetnek polikristályos kerámiából vagy polikarbonátos műanyagból; lehetnek színesek, fogszínűek, illetve átlátszóak is.

 

  • Önzáródó fogszabályzó

 

Az önzáródó vagy önligírozó fogszabályzók a rögzített készülékek legújabb generációját képviselik. Előnyük, hogy viselésükkor a fogakra lágyabb erők hatnak, használhatók komolyabb korrekció esetén is, illetve gyorsabb eredményt érhetünk el velük, mint a hagyományos fogszabályzókkal. A készülék a fogszabályozó íveket egy saját zárral rögzíti, így a fogak könnyebben mozoghatnak az ív mentén. Az önzáródó fogszabályzók elérhetők fém és esztétikus változatban is.

Linkek:
Keresned sem kell!

FaXuniL Kft (H-2220 VECSÉS Város utca 2., telefon:+36-30-256-8-255, adószám13017996-2-13)

Google PageRank